2 maj, 2018

Framtidsgymnasiet

INBJUDAN TILL STUDENTEN

Studenterna samlas utanför Gästabudssalen på Nyköpings hus
fredagen den 12/6 11.15

Vi hälsar alla hjärtligt välkomna!
Personalen på Framtidsgymnasiet

Program för studentdagen:

12.30 äter elever tillsammans med skolans personal.

14.30 är det utspring till släkt och vänner.

14.50 är det samling för gemensam avmarsch till torget.

Tänk på att 14 juni är en vanlig skoldag – att dricka alkohol eller vara berusad är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande.

Oliver Broberg och William Skarp, VFVVS16

– Varför valde ni att läsa VVS på gymnasiet?

Oliver: Jag tyckte att det verkade kul med VVS och tänkte att jag skulle bli rörmokare. Min kusin som gick på skolan sa att det var bra och övertygande mig om att välja.

William: Jag tänkte bygg men det kändes inte som min grej men jag ville ändå läsa något praktiskt och då verkade det här bra.

– Hur har ni upplevt tiden på skolan?

Oliver: Bra kompisar och väldigt bra lärare.

William: Typ samma. Det har varit väldig trevligt i skolan.

– Vad tänker ni efter studenten?

Oliver: Jag skulle vilja ha en lärlingsplats inom VVS och jobb efter det. Om det inte blir så pluggar jag nog till brandman. Jag vill tjäna pengar och spara ihop så jag kan resa, kanske till och med flytta utomlands. England har alltid varit ett drömresmål.

William: Jag vill också få en lärlingsplats och jobb efter det. Jag vill jobba några år och sedan vill jag nog plugga vidare till VVS-ingenjör. Jag har läst in grundläggande högskolebehörighet just för att  kunna plugga vidare.

 

Amanual Fitwi och Imal Samadi, INSVE16

– Jag tycker att det är roligt att jobba med händerna och ville in på gymnasiet så fort som möjligt.

Så beskriver Amanual sin väg till Framtidsgymnasiet. Han gick språkintroduktion på Gripen och fick tillsammans med Imal chansen att byta till Framtidsgymnasiet våren 2016. Det är ett beslut de båda är väldigt nöjda med.

– Jag har fått något i mig, säger Amanual och lägger handen på bröstet. Jag hade inget, jag kunde inget men nu har jag fått något. Jag har utvecklat språket, jag har lärt mig svetsa, jag får en yrkesexamen och jag kommer att få jobb, fortsätter Amanual.

De båda beskriver en skola som de tycker så mycket om. En plats där de tillbringat 3,5 år och inte bara fått en utbildning utan också många nya vänner. De säger att de känner nästan alla på skolan och berömmer lärarna för deras jobb.

– Lärarna har gjort det bra för oss som har svenska som andraspråk, säger Imal.

Språket har blivit bättre och vi har fått mycket hjälp med framförallt engelskan och matematiken, fortsätter han. Dessutom har Sanna varit den bästa hjälpen, hon har alltid koll och har peppat och tjatat på mig när det behövts.

– Sanna, ja hon har varit grym, säger Amanual. Alla är bra men Sanna är verkligen bäst, hon har hjälpt mig mycket.

Imal fortsätter att prata om tiden i skolan. Han ville utbilda sig för att ha stor chans till jobb och tycker att det är jättebra att både kunna få en yrkesutbildning och examen på så kort tid. Han ser utbildningen som en biljett in i samhället och med ett jobb så kan han börja tjäna pengar och få ännu fler möjligheter.

– Det har gått jättefort och det är nog bara för att jag trivts så bra, säger Imal.

Efter studenten vill båda killarna börja jobba, gärna direkt efter studenten. Båda hoppas få jobb på sina APL-platser. Amanual ska göra sin APL på SSAB och Imal kommer vara på Dynamate i Södertälje. När de får jobb vill Amanual skaffa lägenhet och spara pengar, och om ett par år vill han nog plugga vidare inom svets.

Imal vill börja jobba och göra det 5-6 år tills han känner en stabilitet i livet och känner sig integrerad i samhället. Efter det vill han nog plugga vidare. Kanske inom svets för att bli en riktigt duktig svetsare men kanske något annat för att då kunna lämna verkstadsgolvet och flytta in på kontoret, men fortfarande inom industrin.

Följ oss på:

Webbplats

Facebook

Instagram

Twitter